Nederlands
  • darkblurbg

'Behandeling piepschuim bij gemeenten laat te wensen over'

Gepubliceerd op: 29-02-2020

Publicatie Afvalonline, 24 februari 2020 - Gemeenten moeten op milieustraten een goede scheiding aanbrengen tussen 'verpakkingsschuim' en 'bouwschuim'. Volgens EPS Nederland gebeurt dit nog te weinig.

In het voorjaar van 2018 schreef het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de VNG aan naar aanleiding van onderzoek naar polystyreen producten en afvalstromen met daarin mogelijke concentraties van de broomhoudende brandvertrager HBCDD. Een belangrijke aanbeveling aan de VNG in die brief was dat gemeenten een goede scheiding moesten borgen tussen veelal HBCDD-vrij verpakkingsschuim en HBCDD bevattend bouwschuim. Te veel gemeenten hebben hier onvoldoende gehoor aan gegeven. Dat stelt sociale onderneming EPS Nederland.


Volgens EPS Nederland wordt veel schuim nog niet op de juiste manier verwerkt in Nederland. Op te veel milieustraten wordt het onvoldoende gescheiden, wordt het nog te vaak verbrand en er vindt export plaats van gecomprimeerd schuim. Door het comprimeren wordt de oorspronkelijke grondstofsamenstelling vernietigd, terwijl niet duidelijk is of het materiaal de schadelijke stof HBCDD bevat.
Het bedrijf zelf heeft een circulaire oplossing voor het materiaal waarbij het goed gescheiden wordt ingezameld waardoor uiteindelijk 89,8 procent onder Kiwa-certificering circulair is toegepast in Nederland bouwproducten. Gemeentelijke deelnemers waaronder Circulus-Berkel, Omrin, de gemeente Oss en de gemeente Groningen zouden zo samen 553.818 kilo CO2 hebben vermeden.