NIEUWS

Van piepschuim naar piepschuim

Lees nu meer

FPH9765 1
Afbeeldingonder

GEPUBLICEERD OP: 22-03-2020

Van piepschuim naar piepschuim

Publicatie Leeuwarden Courant - Gebruikt schoon piepschuim wordt weer nieuw piepschuim. EPS Nederland in Drachten zorgt daarvoor. Als eerste bedrijf van Nederland kreeg het een KIWA-certificering voor circulair ondernemen.

‘Ik zie de vloer weer’, lacht Hendrik Roorda als hij in de hal van Social Enterprise EPS Nederland in Drachten om zich heen kijkt. ,,Vorige week lagen de stapels plastic zakken met opgehaald piepschuim tot het plafond”, zegt de mede-eigenaar van het in 2016 opgerichte bedrijf.

Staand aan weerszijden van een lopende band trekken twee medewerkers de zakken open en scheuren het piepschuim in kleine stukken. Daarna gaat het naar een machine die de brokken verpulvert. Zo ontstaan er witte korrels die als grondstof dienen voor nieuw EPS (Expanded Polystrene), ofwel piepschuim.

Na de recycling worden de witte parels vervoerd naar VBI in Weurt, producent van EPS-isolatiematerialen, dat er granulaat van maakt wat wordt verwerkt in nieuwe bouwplaten. In plaats van 100 procent nieuwe grondstoffen, kan het bedrijf nu 20 procent herbruikbaar EPS toevoegen. Een voordeel, aldus algemeen directeur Henk Bos van EPS. ,,Want EPS is geen goedkoop materiaal. Circulair produceren wordt daarom steeds belangrijker.”

Duurzaam product

EPS bestaat voor 98 procent uit lucht en is zeer licht en heel schokbestendig. Bos: ,,Het voorkomt beschadigingen aan producten en is dus een heel mooi verpakkingsmateriaal.” Ook wordt het toegepast als bouwmateriaal in vloeren en wanden. Een duurzaam product, ondanks het ietwat negatieve imago, dat eraan kleeft. Want de witte korrels zie je vrijwel alleen als ze in het milieu zijn beland.

Vorige maand werd bekend dat zeven bedrijven in Heerenveen hun piepschuim verpakkingsmateriaal gaan bewaren in 1000-literzakken, die worden vervoerd naar EPS in Drachten. De bedrijven besparen op hun afvalkosten en EPS recyclet het als nieuw piepschuim. In totaal zamelen dertig gemeenten (via hun milieustraat) nu het piepschuim in. Een voordeel is dat zij hun CO2-reductie vergroten, stelt Bos. ,,Gemeenten verkleinen hiermee hun foodprint.”

Bos werkte dertig jaar in de afvalverwerking en vroeg zich een jaar of vier geleden af hoe je EPS zou kunnen hergebruiken. ,,Want het wordt nu verbrand en dat is jammer, want het is een waardevolle grondstof die honderd procent recyclebaar is.” Volgens hem willen veel bedrijven, instellingen en gemeenten EPS wel apart inzamelen, maar vinden ze het in de praktijk ,,vaak een gedoe”.

EPS Nederland ontwikkelde vier jaar geleden een gepatenteerd inzamelsysteem. Roorda ontwierp hiervoor een speciaal inzamelvoertuig. Schoon piepschuim wordt in de auto zelf verkleind, waarna de korrels in een silo (een soort aanhangwagen) worden geblazen en opgeslagen. Daarin is plaats voor 50 kuub verpulverd piepschuim.

Doelgericht terugdringen

Als eerste bedrijf van Nederland ontving EPS vorig jaar het nieuwe KIWA-certificaat voor circulair ondernemen. Bedrijven krijgen dit kwaliteitskeurmerk als ze doelgericht werken aan het terugdringen van grondstoffen. Dat doet EPS, want ingezameld piepschuim wordt zonder enige nieuwe toevoeging opnieuw verwerkt tot nieuw piepschuim.

Volgens Bos is er in ons land veel behoefte aan bruikbaar EPS. ,,We zouden vier keer zoveel kunnen leveren.” Jaarlijks komt er 1.500.000 kuub EPS verpakkingsmateriaal op de markt in Nederland. Minder dan 10 procent wordt nu gecertificeerd ingezameld en verwerkt.

Tot 2015 bevatte het ‘bouwschuim’ nog de schadelijke brandvertrager HBCDD, die bij recycling niet gescheiden kan worden. Dat is de reden dat er bij EPS in Drachten alleen verpakkingsmateriaal wordt verwerkt. Als er EPS uit de bouwsector aangetroffen wordt, wordt dat apart gehouden. ,,Onze mensen herkennen dat. Dat is het mooie van ons sorteerproces.”

Bij EPS werken nu in totaal twaalf mensen, van wie de helft een afstand tot de arbeidsmarkt had. Bos: ,,Wij zijn een social enterprise. Grote winsten maken is niet het hoofddoel. Wij vinden het mooi dat we deze mensen hier een baan hebben en een eerlijk salaris kunnen geven.”

Van de coronacrisis merkt het bedrijf nog niet veel. Piepschuim wordt nog gewoon opgehaald. Al verwacht Bos wel dat de aanvoer op enig moment zal stagneren. ,,Je ziet dat sommige ketens en elektronicazaken hun deuren al sluiten. Wij gaan dan op kleinere kracht door.”